Hoogeveen wil starterslening voor woningaankoop verhogen

30 dagen geleden gepubliceerd

De gemeente Hoogeveen heeft plannen om de starterslening voor het kopen van een huis te verhogen. Sinds 2005 kunnen starters op de woningmarkt gebruik maken van deze regeling, maar volgens de gemeente sluit het huidige bedrag niet meer aan op de actuele huizenprijzen. Dit blijkt uit een evaluatie met makelaars en financieel adviseurs.

Verhoging van de lening

Voorheen konden aanvragers een maximaal bedrag lenen van 15.000 euro, maar Hoogeveen wil dit nu verhogen naar 30.000 euro. Dit bedrag wordt al gehanteerd in Meppel. In Zuidwest-Drenthe bieden de gemeenten Midden-Drenthe en Westerveld starters maximaal 25.000 euro. De gemeente De Wolden plant dit jaar te starten met een starterslening.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is bedoeld als een steun voor mensen die hun eerste huis willen kopen. Wanneer men een hypotheek kan krijgen tot maximaal 200.000 euro, maar het gewenste huis 30.000 euro meer kost, kan men bij de gemeente een starterslening aanvragen om het verschil te overbruggen.

Aanpassing van de regels

Volgens het gemeentebestuur van Hoogeveen werd er de afgelopen jaren geen gebruik gemaakt van de regeling, omdat deze niet meer aansloot bij de huidige woningmarkt. Om in aanmerking te komen voor de lening mocht de totale aankoopsom voor een huis niet hoger zijn dan 105.000 euro. Volgens de gemeente is dit bedrag in de huidige tijd te laag. Daarom zal dit bedrag worden aangepast voor 2024, zodat het mogelijk is om een starterslening aan te vragen voor huizen tot 275.000 euro.

Toekomstplannen

Voorheen kon de lening alleen worden gebruikt voor het kopen van een woning in een portiekflat uit de jaren 60 tot en met 80. Het gemeentebestuur wil dat het geld in de toekomst kan worden ingezet voor elk type huis. Hoogeveen heeft momenteel een budget van 600.000 euro per jaar om startersleningen uit te geven, een bedrag dat volgens de gemeente niet extra in de begroting hoeft te worden opgenomen. De nieuwe regels zouden dit jaar van kracht moeten worden. De gemeenteraad zal zich nog over het voorstel buigen.